Lezecký den na Lidomorně 17.6.2017

Speleologická záchranná služba, stanice Morava, s úzkou spoluprací s jeskyňáři ZO 6-19 Plánivy, zorganizovala dne 17.6.2017 lezecký workshop. Akce se celkem zúčastnilo 19 jeskyňářů a dětí, kteří si mohli formou hry vyzkoušet základy jednolanové techniky.
Celá akce byla rozdělena na dvě na sebe navazující části. Dopolední část byla věnovaná základům jednolanové techniky a to osobnímu vybavení.
Následovala část s přednáškou lékaře stanice SZS Morava zaměřená na hypotermii. Dále proběhla ukázka uzlů používaných při lezení v jeskyních.
Odpolední část proběhla u skalní stěny jeskyně Lidomorna, kde byly vystrojené lezecké trasy. Většina účastníků si zde mohla ověřit svoje schopnosti při přelézání přepínek, výstup a sestup po laně.
Nutno podotknout, že někteří se lezení nevěnovali na 100% protože o kousek dál zrovna probíhala skálo-lezecká exhibice A. Ondry a to zdolání Kudlanky sestupovým způsobem.
Závěrem byla pro pokročilejší lezce na laně předvedena záchrana /sejmutí zraněného, který zůstal viset na laně. Použité metody: croll-to-croll, metoda odřezání z lana jiným lanem nebo smyčkou.



   (vloženo - stanice Morava, Bělehrádek)