Archiv aktualit

110. výročí narození Jána Majka

Pri príležitosti 110. narodenín Jána Majka, objaviteľa Domice i mnohých iných slovenských jaskýň, a nestora slovenského praktického jaskyniarstva, sa dne 17.9.2010 v Domici zišla vzácna spoločnosť.

více

Proběhl Den otevřené mříže ve Strašínské jeskyni

Chodby Strašínské jeskyně, přírodní památky a největší jeskyně v okolí Sušice dosahují délky 200 m, největší síň jeskyně je zhruba 23 m dlouhá, 12 m široká, dosahuje výšky 3 m a končí jezírkem. V jeskynním stropě jsou korozí vyhloubeny mísovité a hrncovité prohlubně.

více

Lezecký den v Plzni

Kolegyně a kolegové, zveme vás na Lezecký den v Plzni – tradiční setkání k procvičení speleoalpinistické techniky pořádané ZO 3-02 Jeskyňáři Plzeň a ZO 3-03 Šumavský kras.

více

Poděkování Nadaci Českého literárního fondu

Protože jsme se o závazku, uvést do sborníku sdělení, že sborník Speleofórum 2010 byl vydán za finanční podpory Nadace Českého literárního fondu, bohužel dozvěděli až po vydání sborníku, činíme tak alespoň touto formou a Nadaci ČLF děkujeme.

více

Setkání jeskyňářů v Českém krasu

POZOR - ZMĚNA TERMÍNU Setkání jeskyňářů v Českém krasu!

více

SPELEOFOTOGRAFIA - 15. ročník soutěžní výstavy 2010

Dostal se k nám dopis ze Slovenska s prosbou o účast na soutěžní výstavě na Slovensku.

více

Nové knihy do speleologické knihovničky

Od 20.8. se je k dostání na všech provozech zpřístupněných jeskyních Moravského krasu kniha Rudolfa Musila Výpustek, bájná jeskyně u Křtin, její 400letá historie a význam. Vydala Správa jeskyní České republiky. Na 115 stranách podává autor zevrubný přehled problematiky této významné jeskyně Moravského krasu. Cena knihy je 95Kč.

více

Další smutná zpráva

Dne 15.8.2010 zemřel Josef Ryšavý.
více

Za Standou Mayerem

Červenec roku 2010 nám ve svém 27. dni nadělil velmi nepříznivou zprávu. Věčně mladý badatel, známý speleolog, krasový a vysokohorský turista, geofyzik, dlouholetý člen a funkcionář brněnského Speloklubu a Pustožlebské skupiny ČSS, pažravý požírač buchet, gurmán života a svůdce žen, slušný člověk a dobrý kamarád RNDr. Stanislav Mayer nás navždy opustil.

více