Hlubokáč - 21.05.2016

V sobotu 21.května proběhlo na lokalitě Hluboký závrt, součinnostní cvičení SZS stanice Morava s vybranými jednotkami HZS, tentokrát z kraje Olomouc a Vysočina.

Sraz byl v 9:00 u základny ZO 6-10.

Po rozdělení materiálu byly upřesněny detaily akce. Pro transport zraněného byla zvolena nosítka Sked. Jeskyni vystrojili speleozáchranáři a následoval sestup všech účastníků akce pod tzv. "Ústřední" propast.

Na základě celkového počtu záchranářů a hasičů bylo rozhodnuto o technice protiváha/kladkostroj pro vytažení nosítek přes tři stanoviště: I. část nad ústřední propastí, II. tzv. "Brejle" a III. trojnoha-vstupní šachta. Z důvodu absence něžného pohlaví, byl do nosítek umístěn figurant-záchranář J. Dvořáček.

Vzhledem k časovému harmonogramu nebylo přistoupeno ke stavbě tepelného stanu, ale došlo ihned k zabalení zraněného figuranta do nosítek a ve 13:00 byl započat transport přes stanoviště vzhůru.

V cca 16:00 byla akce ukončena vytažením nosítek na povrch. Následoval debriefing, který poukázal na některé nedostatky během manipulace s nosítky a drobné chyby při používání osobního materiálu lezce.

(vloženo 21.5. 2016 - stanice Morava, Bělehrádek)