Součinnostní cvičení, jeskyně Lopač 21.11.2015

Dne 21.listopadu 2015 proběhlo součinnostní cvičení SZS stanice Morava, s jednotkami HZS\SDH.

Místo/lokalita: jeskyně Nový Lopač, Ostrov u Macochy

Zahájení: 9:00 hod; sraz všech zúčastněných na parkovišti před jeskyní Balcarka

Zázemí - povrch: na parkovišti postaven nafukovací stan HZS, SDH Rudice zajistila teplé nápoje

Zraněná figurantka: Bára Appelová, použita nosítka Skedco, celotělový oblek MTDE

Cíl akce: spolupráce jednotek SZS, HZS a SDH při organizaci záchranné akce, ověření rutiny pro manipulaci se zraněným, komunikace mezi záchranáři, dále test hydraulických podpěr - řešení pro zajištění nestabilních závalů v podzemí

Průběžný dozor u transportu nosítek: Buček Jiří (SZS; HZS)

Do jeskyně nejprve sestupuje ASV tým SZS Morava s prioritou lokalizace zraněné/zraněných osob, následován transportním družstvem HZS, SDH který má zajistit zával hydr.podpěrami (bezpečné protažení nosítek). Ťuhýk (figurantka) nalezen v Kalcitovém dómku. ASV tým staví tepelný stan v prostoře u koncového sifonu. Tok vodopádu je totiž sveden do plastové roury, tzn. v místě relativní sucho. V opačném případě zde stan není možno postavit. Ve stanu zraněná stabilizována, ošetřena zranění, zajištěn tepelný komfort po dobu, kdy transportní družstva rozmístěná v jeskyni připravují svoje úseky pro přemísťování nosítek.

První transportní družstvo zajistilo vytažení nosítek přes vertikální stupeň od koncového sifonu (vodopád II., členové SZS) a přepravu nosítek horizontálním traverzem přes vodní tůně v meandrech. Byla osazena kotvení pro LSS. Druhé družstvo zajišťovalo vytažení přes vodopád I. (členové SZS) a protažení nosítek "klíčovým místem" meandry pod Velikonočním dómem až k úžině v závalu. Další transport: zával, přepadovou chodbu a vstupní šachtu měla v režii HZS.

(vloženo 22.11.2015, stanice Morava - Bělehrádek)