Taktické cvičení složek IZS Jihomoravského kraje 2.10.13

Ve středu 2. října 2013 proběhlo taktické cvičení složek IZS, uskutečněné HZS JmK, při záchraně osob z běžně nepřístupného jeskynního systému v oblasti Býčí skála v Moravském krasu. Námětem cvičení bylo praktické provedení záchrany osob z běžně nepřístupného jeskynního systému. Cílem cvičení bylo prohloubit spolupráci jednotek HZS JmK, Speleologickou záchrannou službou ČSS stanice Morava, ZZS JmK a jednotek SDH obcí při vyproštění osob ze závalu v jeskyni.

Akce začala po deváte hodině ráno, kdy operační středisko IZS přijalo informaci o třech zavalených dívkách (figurantkách) v jeskyni Býčí skála. Na místo události se postupně sjely tři jednotky profesionálních a čtyři dobrovolných hasičů, Speleologická záchranná služba ČSS stanice Morava, Zdravotnická záchranná služba JmK a Policie ČR. Celkově se na zásahu podílelo více jak sedmdesát zachraňujících osob IZS.

Během cvičení bylo zřízeno vynikající zázemí pro záchranáře před samotnou jeskyní v podobě "týlového" kontejneru. Prostornost jeskyně umožnila zřídit i komfortní stanoviště pro ošetření zraněných přímo v jeskyni po náročném transportu vodními pasážemi jeskyně. Během čtyř hodin byly všechny figurantky úspěšně transportovány na povrch z 800m vzdáleného místa postižení v jeskyni.

Prvotní vyhodnocení ukázalo důležitost spolupráce všech zainteresovaných složek při takto specifickém zásahu. Ukázalo i rezervy či přednosti určitého materiálového vybavení nebo postupů jednotlivých složek IZS.

Roman Šebela, náčelník SZS ČSS

foto©: R. Šebela, bidab

Odkaz:http://www.firebrno.cz/tri-zranene-zachranovali-hasici-z-hlubin-jeskyne

(vloženo 10.10.2013 - stanice Morava, Bělehrádek )